Impact ondernemen
Een sociale onderneming is een onderneming met een maatschappelijke missie.
Iedereen heeft het potentieel om een waardevolle bijdrage te leveren aan de maatschappij. Er is voor iedereen een baan die perfect aansluit bij zijn of haar unieke capaciteiten.
Wij zijn erin gespecialiseerd mensen aan het werk te helpen en te houden. Wij werken aan betrokkenheid, vitaliteit en zicht op competenties en vaardigheden. Dit doen we o.a. door kandidaten in onze arbeidstrainingscentra te laten participeren. Middels werken in de horeca en detailhandel of het werken in de productie of fulfilment worden passie, drijfveren, motivatie, werkstijl en kernkwaliteiten (her) ontdekt. Zo komen ze tot een functie die bij henzelf als persoon past.
Het is voor ons een uitdaging onze kandidaten inzicht te geven in hun fysieke, emotionele, mentale en sociale kwaliteiten en de interactie daartussen. Ons doel is mensen in hun kracht te zien groeien. Bij het werken voor en met mensen zijn wij continu op zoek naar nieuwe en effectievere methodes om de impact van onze inspanning en die van de kandidaat te kunnen meten. Wij ontwikkelen de kennis en vaardigheden van onszelf en de professionaliteit van Heel Bijzonder.
Onze missie en visie haken aan bij 8 van de 17 Sustainable Development Goals (SDGs) zoals door de VN geformuleerd:
Wij streven naar een inclusieve arbeidsmarkt, het recht om te werken.
Met ons brood smeer project voor basisscholen dragen wij ons steentje bij aan een wereld zonder honger.
Wij brengen mensen in beweging, zowel fysiek als mentaal. Door mensen fysiek en mentaal in beweging te krijgen zorgen wij voor een duurzame terugkeer op de arbeidsmarkt.
Bouwen en verbeteren van onderwijsfaciliteiten die aandacht hebben voor kinderen, mensen met een beperking en gendergelijkheid en die een veilige, geweldloze, inclusieve en doeltreffende leeromgeving bieden voor iedereen.
Grotere participatie van mensen met een (grote) afstand tot de arbeidsmarkt. Wij stellen en behandelen mensen gelijk ongeacht gender identiteit geslacht of seksuele geaardheid.
Wij zijn een leerwerkplek voor mensen met een fysieke of mentale handicap. Wij bieden een plek voor jongeren die niet aan het werk kunnen en wel klaar zijn met school, zodat deze jongeren niet thuis komen te zitten. Wij zorgen voor een grotere participatie van mensen met een (grote) afstand tot de arbeidsmarkt.
Het verbeteren van de sociale samenhang. Iedereen moet gelijke kansen krijgen en deel uit maken van de sociale infrastructuur. Wij werken met een doelgroep die vaak net buiten de boot valt.
Wij halen veel van onze producten uit de streek, zo halen wij ons brood voor het “broodproject” voor basisscholen bij een Enschedese bakkerij die werkt met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ook halen wij onze kaas uit de streek. Verder proberen we veel te hergebruiken, de jam potten, als ze leeg zijn hergebruiken we op onze creatieve afdeling, etc.
Heel Bijzonder is o.a. gespecialiseerd in het geven van trainingen die de zelfredzaamheid van mensen in beeld brengt en vergroot. Hiervoor gebruiken wij de o.a. de methodieken “zelfredzaamheidsmeting” en “werkvaardigheidsmeting”.
Deze methodieken zijn bij Heel Bijzonder de rode draad in onze coaching.
Voor opdrachtgevers (UWV, gemeenten en werkgevers) kunnen we de methodieken inzetten in ons arbeidstrainingscentrum voor arbeidstraining en observatie/onderzoek voor mensen met een (grote) afstand tot de arbeidsmarkt om de zelfredzaamheid van mensen in beeld te brengen en te vergroten. De eigen kracht van mensen wordt daarbij zo veel mogelijk gestimuleerd. Wij brengen in beeld óf, en welke ondersteuning nodig is om de zelfredzaamheid duurzaam te bevorderen. De gegevens van de zelfredzaamheid en de persoonskenmerken kunnen worden gebruikt voor analyse en onderzoek. Doel daarvan is effectiviteit en efficiëntie van ondersteuning en begeleidingstrajecten inzichtelijk te maken.
We onderscheiden hierbij vijf thema’s.
We bepalen de vaardigheden van de werkzoekende/kandidaat op vijf thema’s.
Impactrapportage vindt u hier
Na afronding van het traject beschikken de kandidaten over 1 of meerdere van de onderstaande mogelijkheden:
Nieuwe samenwerkingen zoeken wij via:
Heel Bijzonder werkt niet met een CAO, wij hanteren een maximale
vermenigvuldiging tussen laagste en hoogste salaris van 3.
Onze cijfers: