Skip to content

Impact ondernemen

Een sociale onderneming is een onderneming met een maatschappelijke missie.

Missie en visie

In onze statuten, die hier te downloaden zijn, staat in artikel 2 staat een beknopte doelstelling, nl algemeen doel van de organisatie: mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt kansen te laten creëren om te participeren en/of te re-integreren in een betaalde baan. Statuten zijn meestal heel algemeen geformuleerd, onze eigen Heel Bijzonder missie luidt als volgt:

Missie:

Onze missie is simpel: mensen met een (grote) afstand tot de arbeidsmarkt helpen kansen te creëren om te participeren en/of re-integreren.

Visie:

Iedereen heeft het potentieel om een waardevolle bijdrage te leveren aan de maatschappij. Er is voor iedereen een baan die perfect aansluit bij zijn of haar unieke capaciteiten.

Wij zijn erin gespecialiseerd mensen aan het werk te helpen en te houden. Wij werken aan betrokkenheid, vitaliteit en zicht op competenties en vaardigheden. Dit doen we o.a. door kandidaten in onze arbeidstrainingscentra te laten participeren. Middels werken in de horeca en detailhandel of het werken in de productie of fulfilment worden passie, drijfveren, motivatie, werkstijl en kernkwaliteiten (her) ontdekt. Zo komen ze tot een functie die bij henzelf als persoon past.

Het is voor ons een uitdaging onze kandidaten inzicht te geven in hun fysieke, emotionele, mentale en sociale kwaliteiten en de interactie daartussen. Ons doel is mensen in hun kracht te zien groeien. Bij het werken voor en met mensen zijn wij continu op zoek naar nieuwe en effectievere methodes om de impact van onze inspanning en die van de kandidaat te kunnen meten. Wij ontwikkelen de kennis en vaardigheden van onszelf en de professionaliteit van Heel Bijzonder.

Sustainable Development Goals

Onze missie en visie haken aan bij 8 van de 17 Sustainable Development Goals (SDGs) zoals door de VN geformuleerd:

1. Geen armoede

Wij streven naar een inclusieve arbeidsmarkt, het recht om te werken.

2. Geen honger

Met ons brood smeer project voor basisscholen dragen wij ons steentje bij aan een wereld zonder honger.

3. Goede gezondheid en welzijn

Wij brengen mensen in beweging, zowel fysiek als mentaal. Door mensen fysiek en mentaal in beweging te krijgen zorgen wij voor een duurzame terugkeer op de arbeidsmarkt.

4. Kwaliteitsonderwijs

Bouwen en verbeteren van onderwijsfaciliteiten die aandacht hebben voor kinderen, mensen met een beperking en gendergelijkheid en die een veilige, geweldloze, inclusieve en doeltreffende leeromgeving bieden voor iedereen.

5. Gendergelijkheid

Grotere participatie van mensen met een (grote) afstand tot de arbeidsmarkt. Wij stellen en behandelen mensen gelijk ongeacht gender identiteit geslacht of seksuele geaardheid.

8. Eerlijk werk en economische groei

Wij zijn een leerwerkplek voor mensen met een fysieke of mentale handicap. Wij bieden een plek voor jongeren die niet aan het werk kunnen en wel klaar zijn met school, zodat deze jongeren niet thuis komen te zitten. Wij zorgen voor een grotere participatie van mensen met een (grote) afstand tot de arbeidsmarkt.

10. Ongelijkheid verminderen

Het verbeteren van de sociale samenhang. Iedereen moet gelijke kansen krijgen en deel uit maken van de sociale infrastructuur. Wij werken met een doelgroep die vaak net buiten de boot valt.

12.Verantwoorde consumptie en productie

Wij halen veel van onze producten uit de streek, zo halen wij ons brood voor het “broodproject” voor basisscholen bij een Enschedese bakkerij die werkt met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ook halen wij onze kaas uit de streek. Verder proberen we veel te hergebruiken, de jam potten, als ze leeg zijn hergebruiken we op onze creatieve afdeling, etc.

Theory of Change

Welke verandering willen we bewerkstelligen bij de kandidaten van Heel Bijzonder, en op welke aannames is dat gebaseerd. Hiervoor hanteren we het zogeheten logic model als vereenvoudigde weergave van de Theory of Change, die op zichzelf permanent aandacht verdient en regelmatig aanscherping behoeft.

Social impact meten:

Heel Bijzonder is o.a. gespecialiseerd in het geven van trainingen die de zelfredzaamheid van mensen in beeld brengt en vergroot. Hiervoor gebruiken wij de o.a. de methodieken “zelfredzaamheidsmeting” en “werkvaardigheidsmeting”.

Deze methodieken zijn bij Heel Bijzonder de rode draad in onze coaching.
Voor opdrachtgevers (UWV, gemeenten en werkgevers) kunnen we de methodieken inzetten in ons arbeidstrainingscentrum voor arbeidstraining en observatie/onderzoek voor mensen met een (grote) afstand tot de arbeidsmarkt om de zelfredzaamheid van mensen in beeld te brengen en te vergroten. De eigen kracht van mensen wordt daarbij zo veel mogelijk gestimuleerd. Wij brengen in beeld óf, en welke ondersteuning nodig is om de zelfredzaamheid duurzaam te bevorderen. De gegevens van de zelfredzaamheid en de persoonskenmerken kunnen worden gebruikt voor analyse en onderzoek. Doel daarvan is effectiviteit en efficiëntie van ondersteuning en begeleidingstrajecten inzichtelijk te maken.

Zelfredzaamheidsmeting, hoe werkt het?

Bij de zelfredzaamheidsmeting brengen we in beeld óf en welke ondersteuning nodig is om de zelfredzaamheid van de werkzoekende/kandidaat duurzaam te bevorderen. Dit met als doel om een persoonlijk actieplan op te stellen voor het verwerven van werk en/of participatie. We gebruiken daarvoor een vragenlijst en we meten de zelfredzaamheid voor werk. Deze meting geeft inzicht op welke trede van de participatieladder de werkzoekende/kandidaat zich bevindt. Door op verschillende momenten te meten, wordt de ontwikkeling zichtbaar.

Mate van zelfredzaamheid voor vijf thema’s.

We onderscheiden hierbij vijf thema’s.

  1. Motivatie en doel
  2. Basisvaardigheden
  3. Vaardigheden voor werk
  4. Leefstijl
  5. Kansen

Werkvaardigheidsmeting, hoe werkt het?

Na de zelfredzaamheidsmeting volgt veelal een werkvaardigheidsmeting. Beide instrumenten zijn ook afzonderlijk in te zetten. Bij de werkvaardigheidsmeting brengen we in beeld welke ondersteuning nodig is om voldoende werknemersvaardigheden te kunnen ontwikkelen. Deze moet wel door minimaal 2 jobcoaches/begeleiders worden ingevuld. Zo ontstaat er een objectief beeld van de vaardigheden en kunnen we een actieplan ontwikkelen om met verbeterpunten aan de slag te gaan.(nieuwe doelen maken)

Het bepalen van de vaardigheden

We bepalen de vaardigheden van de werkzoekende/kandidaat op vijf thema’s.

  1. Nauwkeurig werken.
  2. Taken uitvoeren.
  3. Samenwerken.
  4. Communiceren.
  5. Stressbestendig zijn.

Impactrapportage vindt u hier

Na afronding van het traject beschikken de kandidaten over 1 of meerdere van de onderstaande mogelijkheden:

  1. Toelaatbaar zijn in een beroepsopleiding op mbo-2 niveau
  2. Geschikt zijn voor een arbeidssituatie (reguliere arbeid, nieuw beschut, vrijwilligers werk, arbeidsmatige dagbesteding etc.)
  3. In staat zijn om een eigen bedrijf op te starten
  4. In staat zijn om op basis van zelfkennis keuzes voor participatie te maken.

Stakeholders dialoog:

De volgende stakeholders zijn te onderscheiden bij Heel Bijzonder :
  • Werknemers
  • Kandidaten
  • Ex-kandidaten
  • Opdrachtgevers:
    • UWV
    • Zorginstellingen
    • Samenwerkende gemeenten Samen14
    • OZJT
  • Andere sociale ondernemers
  • Klanten
  • Personeel
  • Praktijkonderwijs
  • Onderwijs/SBB
  • Twents fonds voor vakmanschap
In de stakeholdersanalyse hieronder zijn de partijen op basis van belang en invloed ingedeeld. De stakeholders zijn weergegeven in een tabel die ingedeeld is op basis van de mate van invloed en de belangrijkheid van de stakeholders. De indeling is bepaald door de categorieën: beïnvloeder (1), sleutelfiguur (2), toeschouwer (3) en belanghebbende (4). De indeling van de stakeholders bepaalt de omgangs- en communicatiewijze.

Stakeholderdialoog:

  1. Beïnvloeder: veel invloed, matig belang: communicatie in de vorm van rapporteren op basis van overeengekomen doelstellingen en afwijkingen daarvan, betrekken, op de hoogte houden. Met de gemeente en de fondsen heeft Heel Bijzonder minimaal 1x per kwartaal formeel en tussendoor vaker informeel overleg.

  2. Sleutelfiguur: veel invloed, groot belang: communicatie gebaseerd op intensief onderling samenwerken met staf/vrijwilligers/stagiairs en kandidaten, minimaal op wekelijkse basis.

  3. Toeschouwer: weinig invloed, weinig belang: communicatie gebaseerd op monitoring, wat tot uiting komt in netwerkbijeenkomsten.

  4. Belanghebbende: communicatie op basis van informeren over en weer. Regelmatig overleg met onderwijs over de scholing,  klantenonderzoek om trends te signaleren en tevredenheid te peilen over de geleverde producten.

Samenvatting:

Bij Heel Bijzonder zijn we kritisch naar de arbeidsmarkt, stakeholders, kandidaten en zeker ook naar onszelf. Door te blijven ontwikkelen en te leren van onszelf en onze omgeving blijven we scherp en kunnen we op een eerlijke en respectvolle manier onze visie en missie blijven volgen. Zoals te zien is in onze stakeholders dialoog (zie figuur 1.5) zijn wij continu in gesprek met onze samenwerkingspartners om elkaar van de juiste informatie te voorzien.

Nieuwe samenwerkingen zoeken wij via:

  • Netwerken met relevante stakeholders en partners.
  • Netwerken/bekendheid creëren d.m.v. een website, social media en flyers.
  • Deelname aan evenementen, beurzen en online communities zoals X en LinkedIn.
  • Persoonlijke contactmomenten creëren, zoals bijeenkomsten of meetings.
  • Samenwerking met andere organisaties aan projecten met een gemeenschappelijk doel.

Heel Bijzonder werkt niet met een CAO, wij hanteren een maximale
vermenigvuldiging tussen laagste en hoogste salaris van 3.

Onze cijfers: